HISTORISK TILBAKEBLIKK: FØRSTE KVINNELANDSKAMP I FOTBALL
Et landskampeventyr fra Gøteborg i 1975

Landskamp i fotball for damer i 1975 var nærmest utenkelig den gangen. Hvem kunne finne på å ta initiativ til noe slikt? For mange var dette med kvinnefotball, eller damefotball som man utelukkende sa den gangen, et blaff som sikker døde bort av seg selv. Men nærmest ut av det blå ble det plutselig tatt initiativ til en landskamp mellom Sverige og Norge.

Det norske landslaget fra 1975. Vi ser Målfrid Volden nr tre fra venstre i første rekke. Ulla Gundersen og Marit Stene flankerer keeperen. Inger Stornes ved siden av Marit. Torodd Nordeng var trener for det norske laget.

Men var jentene egentlig gode nok for en slik storkamp? Ørnspiller Marit Stene fra Ålen var ikke i tvil i et intervju med Adresseavisen: «Det Norske damelandslaget skulle uten vansker ha slått Ålens 4. divisjonslag for herrer. Dette tørr jeg å si selv om jeg ser for meg en frisk diskusjon på Ålens Samvirkelag etter denne uttalelsen».

Men ikke alle var negative, noen hadde evnen til å se at fotball faktisk kunne sammenlignes med all annen idrett, nemlig at forskjellen på menn og kvinner ligger på det fysiske. Og siden kvinner stort sett er like intelligente som menn, så burde det være mulig også for dem å spille en ball mellom seg, hvis de fikk stokket bena på en noenlunde grei måte?

Ålens store datter Marit Stene står her i midten. Til venstre står 14 år gamle Grete Pedersen, nå til dags internasjonalt kjent som dirigent for Det Norske Solistkor. På høyre side Sif Kalvø, den mest kjente spilleren den gang som proff i Italia.

Jentene selv tilbake i 1975 var ikke i tvil, og det var ikke bare Marit Stene som hadde selvtilliten i orden! De fleste av jentene hadde spilt fotball sammen med gutter i barndommen og lå på et bra nivå. Mest kjent var Sif Kalvø fra Ålesund som faktisk levde av fotballen som proff i Italia!

Noe drahjelp trengte man fra mannlig hold, og for å få på plass en landskamp for damer i 1975 måtte det en kjent TV-kjendis til. Knut Bjørnsen fra NRK TV var sammen med Erik Bye den tidens desidert største TV-personligheter. Knut Bjørnsen stilte seg i spissen for prosjektet fra norsk side, og sammen med svenske krefter ble det planlagt en landskamp på Nya Ullevi i Gøteborg.

Norges største TV-kjendis den gangen var lagleder. Her bæres Knut Bjørnsen rundt med gipset fot. Det avkreftes at han fikk skaden under spill med jentene!

Men hvem skulle utgjøre det norske laget? Vel, man henvendte seg naturlig nok til BUL, den tidens beste norske lag, men det måtte selvsagt plukkes spillere fra også andre klubber. Siden vår klubb hadde gjort det bra i det uoffisielle Norgesmesterskapet året før, så var det naturlig at noen fra Ørn fikk delta. En kvote på tre stykker fikk vi med i troppen, fikk vi beskjed om. Foruten Marit Stene ble så Målfrid Volden og Ulla Gundersen plukket ut. I tillegg ble Inger Stornes fra BUL tatt med, og det må vi også regne med som en fjær i hatten for Ørn, siden hun hadde spilt for oss året før, og gjort det skarpt i NM. Alle de nevnte spillerne startet kampen, og spesielt Målfrid fikk mye skryt i etterkant. Sveriges stjerneving på venstre kant slapp ikke til med de innleggene hun var så kjent for. Sekser på terningen for Målfrid!

Landskampen fikk mye oppmerksomhet i pressen. Alle de største avisene hadde store oppslag, men også Gauldalsposten slo til! Her med Målfrid og Marit som intervjuobjekter.

Kampen endte med 4-0 til Sverige, men det hører med til historien at svenskene allerede hadde hatt landslag i fire år. På norsk hold var man derfor godt fornøyd i etterkant. Og i Trondheim satt det et stolt lag og ventet på at jentene våre skulle komme hjem igjen. For en inspirasjon for oss som klubb og for en drive vi fikk til å jobbe videre for klubben vår!

- Terje Berg